This is the forum archive of Homey. For more information about Homey, visit the Official Homey website.
The Homey Community has been moved to https://community.athom.com.
This forum is now read-only for archive purposes.
The Homey Community has been moved to https://community.athom.com.
This forum is now read-only for archive purposes.
Philips hue ervaringen gezocht en wat heb ik nu exact nodig?
B3rt
Member
in Nederlands
Ik zoek dimbare led lampen die echt probleemloos maar vooral ook betrouwbaar werken, gezien er volgens mij niet echt veel merken te koop zijn die naast led, draadloos, dimbaar maar ook werken met Homey overweeg ik dus over te stappen van mijn Ikea lampen naar de Philips Hue lampen serie.
Heb hier echter wel eerst wat vragen over voordat ik deze ga bestellen.
1.
kan ik enkel de hue lampen los kopen en deze 1 voor 1 koppelen en apart bedienen of moet ik ook nog een hue bridge hebben?
2.
wie heeft er meerdere hue lampen in gebruik en gebruikt ook volop flows?
- Hoe werken deze lampen in de praktijk, reageren ze bv altijd direct of zit er een vertraging tussen tussen start van de flow en het daadwerkelijk uitvoeren van het gegeven commando.
- Reageert de lamp altijd of wil deze wel eens weigeren (zoals bij de ikea lampen heel vaak het geval is) om een commando uit te voeren?
3.
Is er wellicht een beter alternatief wat ook voldoet aan mijn eisen en wat werkt met Homey (behalve Ikea dan)?
Heb hier echter wel eerst wat vragen over voordat ik deze ga bestellen.
1.
kan ik enkel de hue lampen los kopen en deze 1 voor 1 koppelen en apart bedienen of moet ik ook nog een hue bridge hebben?
2.
wie heeft er meerdere hue lampen in gebruik en gebruikt ook volop flows?
- Hoe werken deze lampen in de praktijk, reageren ze bv altijd direct of zit er een vertraging tussen tussen start van de flow en het daadwerkelijk uitvoeren van het gegeven commando.
- Reageert de lamp altijd of wil deze wel eens weigeren (zoals bij de ikea lampen heel vaak het geval is) om een commando uit te voeren?
3.
Is er wellicht een beter alternatief wat ook voldoet aan mijn eisen en wat werkt met Homey (behalve Ikea dan)?
Comments
2. ja
- ja
- ja/nee
3. nee
Ik maak gebruik van de bridge en stuur die gedeeltelijk via hue dimmers en gedeeltelijk via flows aan (of gecombineerd) , en heb totaal geen vertraging, en reageren altijd.
Alternatief, geen idee zoals gezegd werken de Hue lampen hier foutloos en wil daarom ook geen andere.
Heb zelf wel alternatieven gevonden zoals tp-link en innr maar of deze nu zoveel beter zijn..
Liefst had ik lampen via het zwave protocol maar die kan ik dus niet vinden.
Of je nu wel of niet die bridge nodig had was me niet 100% duidelijk, maar zoals ik het begrepen heb kun je dus die hue lampen direct koppelen aan Homey. Als dat zo is kan ik eerst eens 1 lamp kopen en kijken hoe die werkt, hopen dat die het aanzienlijk beter doen als de rest zodat ik dan kan overstappen.
maar inderdaad, zowel los als met gebruik van de bridge kun je Hue ism Homey gebruiken
zien dat niet alleen de Ikea lampen de boosdoener zijn. ik heb geen ervaring met de hue lampen, ik vind ze naar verhouding te duur. Echter het 1 en ander heeft sterk te maken met je persoonlijke situatie. Welke andere apps heb je draaien, hoeveel lampen in gebruik, afstand van en tot Homey, staat je router te dicht in de buurt, welk kanaal gebruik je voor je WiFi etc etc. Dus ik vrees dat een simpele overstap niet zomaar de magic zal geven waar je op hoopt. Het zal toch echt een persoonlijke insteek en keuze moeten worden waar jij je het beste in kan vinden onafhankelijk wat een ander daarover zegt. Wellicht ben ik bv minder kritisch om maar een voorbeeldje te geven.
Ik heb al problemen met die ikea lampen vanaf dag 1 ik deze lampen gekocht heb..
De moderators vinden het niet leuk als ik er nu weer over begin denk ik, dus doe ik dat ook niet.
Heb wel al van alles geprobeerd om het op te lossen maar niets helpt, wifi kanalen gewijzigd zodat zigbee vrije kanalen heeft, Homey verplaatst etc etc
Alles wat er geadviseerd wordt geprobeerd maar zoals ik al zei niets heeft enig positief effect op de werking.
Enige wat ik niet gedaan heb is een firmware udpate van de lampen, dit simpelweg omdat ik dit niet kan gezien ik enkel de lampen hen en geen controller van ikea. (en eerlijk gezegd gezien hoe ontevreden ik erover ben wil ik niet nog meer geld aan dit merk uitgeven)
Zowel zwave als kaku geven geheel geen enkel probleem, daar werken alle apparaten eigenlijk altijd feilloos, zeg maar voor zwave 99% en kaku toch wel zeker 95% of hoger waarbij het bij zigbee op zo'n 40% ligt van de tijd dat het direct de eerste keer goed werkt. (bij ir is dit zelf 0% trouwens, dat werkt dus helemaal niet, maar dat gebruik ik ook niet).
Gezien ik al jaren home automation gebruik en hele huis voorzien is van geautomatiseerde verlichting etc zoek ik gewoon een betrouwbare methode om de lampen te schakelen.
Voor Homey had ik 2 vera units (zwave dus)gehad en dat werkte eigenlijk zeer goed, ben over gestapt naar Homey toen ie uitkwam wegens de mogelijkheid om verschillende systemen makkelijk te kunnen combineren.
In begin had ik overal plugin zwave modules/dimmers echter die werken niet/slecht met dimbare led lampen, toen ikea uitkwam met de huidige lampen dacht ik eindelijk iets gevonden te hebben wat redelijk betaalbaar is en goed werkt. Heb dus heel veel zwave plugin switches/dimmers vervangen voor de ikea lampen.
Tsja helaas dus....
Nu wil ik toch eindelijk weer eens een goed werkend systeem wat mijn lampen bediend zoals het hoort, dus als ik op 'aan' of 'dim' klik dat ook daadwerkelijk alle lampen in een flow het commando uitvoeren en niet dat ik telkens weer moet afwachten (dit is dus echt zo!!) welke van de (let op) zigbee lampen in de flow het commando nu wel of niet zal uitvoeren.
Vandaar ik dus op zoek was (en nu eens nog beter) mijn huiswerk aan doen ben wat wel en wat niet goed werkt.
Trouwens, denk dat je eigenlijk group and bindings binnen de huidige Zigbee implementatie mist.
Hoeveel Ikea lampen schakel je op dit moment tegelijk? Ik schakel 10 lampen tegelijk en gaat op een enkele keer altijd goed. Ik heb de actie wel opgesplitst. 5 lampen in 1 flow voor 1 plek, 3 lampen via 1 flow voor de keuken en nog 1 flow voor 2 rgbw lampen. Die roep ik dan op vanuit een flow. Dus 1 flow triggert 3 andere flows tot uitvoering. Gaat vele malen betrouwbaarder dan in 1 flow alle 10 de lampen afzonderlijk achter elkaar te schakelen.
Heb zelf correctie flows gemaakt maar gezien Homey vaak niet de juiste actuele status van de lamp weet is er geen manier om 100% zeker te weten of de lamp nu wel aan is en op welk dim level.
Maar goed ik start dus een correctie flow na enkele seconden (ca 20 sec) om eerst Homey de tijd te geven de juiste lamp status te achter halen, de correctie flow vergelijk dan de 'actuele' status van alle lampen en vergelijkt deze wat ze zouden moeten zijn volgens de flow waardes. Als deze niet correct zijn wordt de volledige flow nogmaals gestart om de lampen alsnog de juiste modus te laten geven, dit alles probeer ik 10 keer en dan stop ik ermee.
Vaak moet de hele correctie flow wel 3 tot 4 keer worden uitgevoerd voordat alle lampen ook de juiste settings hebben die ik wil, dit is erg vervelend moet ik toegeven.
Als je dit vergelijk met de kaku en zwave devices welke eigenlijk altijd direct de eerste keer direct goed zijn is dit erg slecht voor de zigbee devices...
Maar je meld dat als er een bridge tussen zit dit vaak wel goed gaat omdat er beter gepolled kan worden?
Domme vraag, maar hoe moet ik dit zien, ik stuur dan niet de lamp zelf aan maar de bridge?
Is het dan nog wel mogelijk om bv individuele lampen apart aan te sturen en flows te maken dat specifieke lampen iets anders doen als andere, hoe moet ik me dat voorstellen hoe dat werkt met een bridge?
Wat de zwave dimmers betreft, ik had toen POPP dimmers, deze deden het redelijk met samsung dimbare lampen, echter vele andere dimbare leds begonnen te brommen of te knipperen onder een bepaalde level. Ik heb nooit een goede plugin dimmer gevonden die werkte met dimbare ledlampen. Gloeilampen dimmen was geen enkel probleem, dit werkte perfect, maarja die kun je niet meer kopen en gezien het verbruik wil ik ze ook niet meer.
Dit een beetje uitgebreid, maar voor die ruimtes waar ik het niet specifiek noodzakelijk vond had ik Ikea spul gekocht. Lekker goedkoop (in verhouding tot Hue)..... Echter ben ik al deze lampen 1 voor 1 aan het vervangen door Hue. Ik ergerde me kapot aan lampen die niet doen wat ik wil of soms gewoon een eigen leven gaan leiden (aan of uit blijven tot ik ze volledig stroomloos had gemaakt en weer terug de fitting in had geplaatst).
Voor mij is Hue gewoon betrouwbaar, geeft het kleurenspectrum weer en kan traploos dimmen.... Het is wat duurder, maar ik betaal graag iets meer voor betrouwbaarheid.
maar ff all gekheid op een stokje, de hue bridge kan het pollen aan tot een interval van meen ik ongeveer 7 sec (zo staat het geloof ik ingesteld binnen de hue bridge app, pin me niet vast op dat getal). Daarnaast zit het verschil in Zigbee Light Link en Zigbee Home Automation. Dat laatste hanteert Homey. Die implementatie is wip, dus nog niet volledig. Zodra groups en bindings worden ondersteund schakelen de lampen onmiddellijk en bij gelijktijdig.
Toch nog ff terugkomend op plug in zwave dimmers: nooit Qubino geprobeerd of Fibaro? Wat mij betreft rules Qubino indien het gaat om dimmen gevolgd door de dimmer 2 van Fibaro
De polling, en dus vertaging onstaat als homey een status van de bridge wil weten zoals bijvoorbeeld of er motion is.
Homey ----> Hue bridge, direct
Hue bridge ------> Homey, vertaging tot mogelijk +/-7 sec
En voor de lampen heb ik er nog geen zichtbaar last van gehad. Belangrijkste lampen schakelen insrant aan.
[edit] Zigbee 3.0 is trouwens downwards compatibel. Maw 3.0 devices kunnen met een 2.0 controller worden gebruikt.
Ik gebruik verschillende hue lampen zonder de bridge alles gaat via de homey, de lampen worden bediend door fibaro motion sensors en afhankelijk van de de tijd of lux waarde word de helderheid en lichttemperatuur ingesteld, voor de bediening met de hand gebruik ik remotec scene master met 8 knoppen hier heb ik er 2 van, 1 knop gebruik ik voor het aan en uit zetten 1 keer drukken aan nog een keer drukken is uit, voor het dimmen 2 knoppen 1 knop vasthouden is dimmen omhoog en andere knop vasthouden is dimmen omlaag, je kan dus voor het aan en uit zetten van de lamp 1 van de zelfde knoppen gebruiken als voor het dimmen, aan remotec kan je per knop 4 funkties defineren en dat werk echt geweldig.
Ik heb getwijfeld tussen ikea, innr en heu toch voor de hue gekozen de heu lampen werken echt geweldig ook het dimmen via een zeer simpele flow echt geen vertraging in en je hebt die bridge niet meer nodig ook het toevoegen aan homey nog nooit problemen mee gehad, ik wil geen andere meer is iets duurder maar ik denk op de lange duur toch beter vooral het dimmen met een simpele flow werkt echt perfect.
Ik schakel via een flow op lux waarde 4 hue lampen tegelijk aan en uit 2 x E14 en 2 X E27, hier heb ik nooit vertraging in gehad ze gaan tegelijk aan en ook uit, deze lampen dim ik ook tegelijk lager en verander ook de kleur helderheid omlaag als de TV aan gaat en bij een bepaalde lux waarde en deze dim ik weer omhoog en de kleurhelderheid hoog als de TV uitgaat, hier heb ik ook nooit vertraging in gehad de 4 lampen dimmen mooi tegelijk en de kleur helderheid is ook mooi gelijk, de 2 E14 lampen hangen op de zelfde muur naast de TV dus hier zie je mooi dat het tegelijk gaat en ook dat de helderheid gelijk is, dus ik begrijp niet hoe er bij jou wel 30 sec in kan zitten tussen de lampen en dat je de kleur niet goed krijgt.?
AAN:
Voor de DIMM up en DOWN heb ik een variable gemaakt om te voorkomen dat de lamp even fel gaat branden, nu wordt altijd gestart met Dimmen op de lichtsterkte van het moment.
DIMM UP: