Welcome to the Athom Community Forum! This is a place to share ideas, ask for help and discuss about Homey in general.

Please read Welcome to the forum to get started.

[APP] Z-Wave POPP Devices support for Homey

mruitermruiter Member
edited March 2017 in Apps
Driver App is being writen for POPP Outdoor Solar Siren

Not published and well tested yet. Aka work in progress.
Forum topic made to let everybody know its comming and no duplicate projects get created

https://github.com/mruiter/com.popp

Feel free to test, i have to charge my siren first before i can test  :D


«13

Comments

  • I have the popp smoke sensor with integrated Sirene for other Alarm than Fire. For example for security things like your popp Outdoor sirene. 

    Hope your App will also help Controlling my smoke/Sirene-Sensor. 
  • Not yet, but should be easy to add once i got it working.
    Tested the app quickly this morning before going to the office but i can (sometimes) trigger the siren.
    As you notice, the sometimes is the problem :)

    This weekend i'm off for a weekend Holiday so i dont expect the app to work before next week.
  • have a nice holiday ;-)
  • RobinVanKekemRobinVanKekem Backer - Homey
    mruiter said:
    Not yet, but should be easy to add once i got it working.
    Tested the app quickly this morning before going to the office but i can (sometimes) trigger the siren.
    As you notice, the sometimes is the problem :)

    This weekend i'm off for a weekend Holiday so i dont expect the app to work before next week.
    Did you get action cards to work or where they automatically generated by Homey, once installed?
  • Trying to make them work. Is not looking like they are. Still fiddeling but im at the office so i cant test anything.
    And i turned off the siren so that i dont trigger it by mistake and its blowing its whistle al day when nobodys home.
    Neighbours would not like me anymore when that would happen.
  • I have the popp siren but i cant seem to get it connected. i turn it on the lights flash briefly. then after about 10 seconds i short press the button next to the switch but it doesnt seem to want to connect. Am i missing something here?
  • I got it to work to reset the popp you need to switch it on and quickly hold the pair button. 

    Don't hold it down while turning it on or try holding it down after a few seconds. 
  • I Just updated the app to also support the Z-Wave Striker Contol
    I Dont have it myself and documentation at PoPP is poor as always.

    Is there someone who could test is for me ? Its on the github in master



  • JPeJPe Member
    Hi @mruiter , see you are active with Popp again, when do you finish the PlugIn's ?
  • mruitermruiter Member
    edited March 2017
    Never, app has no plugins :)
    Drivers have been added , take a look at my github for the latest.

    Let me know which ones you miss.
  • iTSMeiTSMe Member
    edited March 2017
    Hi,
    I'm trying to include my Popp Weather, but there is no app available for this device although 1.1.2 is installed.


    Node info:


    Any chance that  this can be fixed?

    Edit:
    ok, downloaded from Github, changed the manufacturerID, uploaded bij CLI and now it is recognized. However no updates on the parameters, maybe it needs some more time.


  • dottdott Member
    I was searching for support for the CO detector from Popp (004407). Did not find it so far.

    When I pair it with homey (Unknown device), will it work in the flow editor?
    So when Unknown device is turned on, then turn of the fibre plug which feeds my central heater?
  • @Dott please send me the fab id ,product type and product id
  • iTSMe Thats strange .  I guess there more then one revisions then because the device id's i got from someone else where :

    Manufacturer ID : 340
    ProductType: 256
    ProductID: 1024

    Popp mostly uses 340 so i wonder why yours is having 277 ?
    I will see if i can update is soon to also accept 277
  • casedacaseda Moderator
    Manufacturer 277 = zwave.me
  • iTSMeiTSMe Member
    Yes, it is strange, maybe also the cause of not showing all variables:


    It is also not possible to save the changed parameters under the settings:


    As you can see, the save button is greyed out (in this screenshot I changed the Treshold, so the button should be available).

  • I need some more info with the debug output from the console to see why values dont get show.
    Guess it needs some more driver tweaks cause this driver was cooked up just by reading a text manual of Popp saying it supports lux dewpoint etc etc. No extra info other then a nice sales pitch is given by PoPP
    As they Always do :)


  • iTSMeiTSMe Member
    In the Homey Logger app I see these lines, regarding the Weather device:
    /27/2017 4:46:17 PM.518ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_BATTERY, data: 0x0362
    3/27/2017 4:46:17 PM.389ZwaveLogCommand end: sendData
    3/27/2017 4:46:17 PM.241ZwaveLogProcessSendData[19680]: To node: 38 with data: 0x8002 and txOptions: ACK,AUTO_ROUTE,EXPLORE
    3/27/2017 4:46:17 PM.230ZwaveLogCommand start: sendData
    3/27/2017 4:46:17 PM.230ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): sendData to COMMAND_CLASS_BATTERY, params 0x02
    3/27/2017 4:46:17 PM.195ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Marked as online
    3/27/2017 4:46:17 PM.174ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_WAKE_UP, data: 0x07
    3/27/2017 4:46:17 PM.037ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_BATTERY, data: 0x0362
    3/27/2017 4:46:16 PM.875ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_METER, data: 0x0241a40001af92010c0001addc
    3/27/2017 4:46:16 PM.693ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_METER, data: 0x02411c000004e4010c000004ca
    3/27/2017 4:46:16 PM.517ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, data: 0x050b220000
    3/27/2017 4:46:16 PM.343ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, data: 0x0509220fdc
    3/27/2017 4:46:16 PM.175ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, data: 0x0505010e30
    3/27/2017 4:46:17 PM.518ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_BATTERY, data: 0x0362
    3/27/2017 4:46:17 PM.389ZwaveLogCommand end: sendData
    3/27/2017 4:46:17 PM.241ZwaveLogProcessSendData[19680]: To node: 38 with data: 0x8002 and txOptions: ACK,AUTO_ROUTE,EXPLORE
    3/27/2017 4:46:17 PM.230ZwaveLogCommand start: sendData
    3/27/2017 4:46:17 PM.230ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): sendData to COMMAND_CLASS_BATTERY, params 0x02
    3/27/2017 4:46:17 PM.195ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Marked as online
    3/27/2017 4:46:17 PM.174ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_WAKE_UP, data: 0x07
    3/27/2017 4:46:17 PM.037ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_BATTERY, data: 0x0362
    3/27/2017 4:46:16 PM.875ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_METER, data: 0x0241a40001af92010c0001addc
    3/27/2017 4:46:16 PM.693ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_METER, data: 0x02411c000004e4010c000004ca
    3/27/2017 4:46:16 PM.517ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, data: 0x050b220000
    3/27/2017 4:46:16 PM.343ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, data: 0x0509220fdc
    3/27/2017 4:46:16 PM.175ZwaveLogNode[38] (Z-Weather): Received application command for COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL, data: 0x0505010e30

    If there is any way I can help you more you can sent me a PM.

    Thanks for your effort.
  • Priknr1Priknr1 Moderator
    edited March 2017
    @mruiter

    In the Z-wave.Me app there is a 4 button wall controller with Manufacturer 340.   I figured since it is exactly the same as the WALLC-S from Zwave.Me   that POPP was part of Zwave.Me now.
    (since the same happened to Duwi)

    But I guess to keep things in the right place, I should delete it from the Zwave.Me app and add it to the POPP app?

    Let me know when your first version is finished and ready to commit to Athom. I will add the wall controller than.
  • dottdott Member
    @mruiter, you are quite busy  :)

     I think this is what you requested:


  • ik wil een rookmelder installeren maar homey app zegt dat het en solar outdoor Siren is wat kan ik doen om het goed te krijgen ?
  • JPeJPe Member
    @mruiter  https://github.com/mruiter/com.popp/issues/3  
    still waiting, I want to use the power-measurement function, can you fix this?
  • I have some bad news unfortunately, the Popp app is crashing on my Homey, and refuses to start now, this happened immediately after it updated to v.1.1.4
    Tried restarting Homey, and restarting the app without any luck however.

    On another note: I was testing a while ago, since I was wondering about the effectiveness of the smokedetector.
    At that point the smokedetector was relaying Z-wave traffic normally, and after blowing smoke into it the alarm blared(that part works as intended).
    However.....Homey did not notice anything and remained silent, I have several alerts configured which should go off, so I'm afraid something is missing here as well driver-implementation wise.
  • The 1.1.5 update is already awaiting approval to fix the problem.

    I dont have the smoke detector so i cant test. Its all based on guessing and the manual.
    Please run the app in debug mode on the driver and send me in the reports that show up there when you blow in smoke to trigger so i can troubleshoot.
  • mruitermruiter Member
    edited July 2017
    The 1.5 update has been released in the Appstore. Should not crash anymore. Sorry......
  • @mruiter I've bought the KFOB-C Remote-Control after i saw that it's now supported.

    But after adding via the App i get an error that no known app can't be found for this device.

    I've added the node information after it has been added as default zwave device.

    It's possible to see if there is something different with this device ? Thanks in advance  :)




  • mruiter said:
    The 1.1.5 update is already awaiting approval to fix the problem.

    I dont have the smoke detector so i cant test. Its all based on guessing and the manual.
    Please run the app in debug mode on the driver and send me in the reports that show up there when you blow in smoke to trigger so i can troubleshoot.
    Thanks @mruiter , will check if I can accomplish this next weekend.
  • @Jwoudenberg
    I updated the version on github to match youre keyfob id's.

    Could you please test if these work now ?
    You can grab the new app from Github f, i just uploaded it there
  • JwoudenbergJwoudenberg Member
    edited July 2017
    mruiter said:
    @Jwoudenberg
    I updated the version on github to match youre keyfob id's.

    Could you please test if these work now ?
    You can grab the new app from Github f, i just uploaded it there

    Thanks :) works now with the version on github.

    edit

    found a little bug.

    In a flow it's possible to make a IF when a button is pressed once and twice. 
    But this is only possible for button 1/2/4, the card for button 3 pressed twice is missing.
  • mruitermruiter Member
    edited July 2017
    oeps @Jwoudenberg.... i will see were that went wrong. 

    But its good to hear that the rest is working. i dont have the keyfob myself so its just guesswork 
Sign In or Register to comment.